Tips för slöjdlärare och andra intresserade

I den här presentationen visar jag lite exempel på hur jag använder digitala verktyg på olika sätt i undervisningen. Det kan vara både för att visa och förtydliga olika moment, till instruktioner med film/bild/text,  för dokumentation, struktur och bildstöd mm.


Bildstöd i undervisningen underlättar för alla elever och gör skolan mer tillgänglig. Jag använder mig av bildstöd både i undervisningsstruktur, instruktioner samt vid träning av olika ord och begrepp. Symbolerna är gjorda i Widgit online.

Dags att avsluta
När det är dags att avsluta tar jag alltid upp denna sida på skärmen i salen. Ibland använder jag även en timer på 2 eller 5 minuter, se presentationen nedan, för att underlätta för eleverna att disponera tiden. 


Strukturer om eleven behöver hjälp
I ämnet slöjd är det viktigt att träna på att driva sin egen arbetsprocess framåt, att bli en problemlösare. För att utmana eleverna att tänka själva och inte bara ropa på läraren har jag laminerat lappar och satt fast vid varje bänkplats. Oftast löser eleverna problemen på egen hand eller med hjälp av någon vid samma bord. Kombineras med "Hjälplapparna" i röd/grönt, se nedan.

Hjälplappar
Om eleven arbetar och allt går bra ligger den gröna sidan uppåt. Om eleven behöver hjälp vänder hen på lappen så den röda sidan är upp. Då kan en kompis vid bordet se det och hjälpa till eller så kommer läraren. Ofta löser eleverna problemen som uppstår på egen hand. En annan fördel är att eleven slipper sitta och räcka upp handen utan kan istället fortsätta att försöka lösa problemet som uppstått eftersom hen har händerna fria. Hjälplapparna bidrar även till arbetsron i salen.  
Lapparna kan skrivas ut, vikas på mitten och lamineras. 

På bänkarna finns också en laminerad lapp med strukturer för vad eleven kan göra om hen behöver hjälp, se ovan. 

Lektionsstruktur till tavlan
En tydlig struktur över lektionens innehåll och struktur är nödvändig för vissa elever, men det är också något som är bra för alla! Att kunna förutse och ha koll på vad som ska ske och vad som förväntas bidrar till arbetsro och en trygghet för eleverna. 
Schemalapparna finns för nedladdning och utskrift nedan.


Artsteps, virtuell utställning